2min

Ondanks dat glasvezeltechnologie ontzettend snel is, moet het nog altijd veel sneller kunnen. De belangrijkste begrenzing ligt in het feit dat data nog altijd via kabels verstuurd moet worden, waardoor de snelheid en eigenlijk ook de betaalbaarheid begrensd zijn. Wetenschappers hebben nu een manier ontdekt om technologie nog sneller te maken, maar ook zonder kabels.

Dat lezen we in een blog op de site van de University of Glasgow. De onderzoekers hebben een manier gevonden om fotonen op een bepaalde manier te ‘verdraaien’, waardoor er niet alleen meer gegevens passen in een overdracht, maar de interferentie van de lucht ook kleiner is.

Hoe het werkt

Als je licht door een speciaal hologram laat gaan, is het mogelijk om fotonen een optisch momentum te geven, waardoor er meer data verzonden kan worden. Op die manier is het ook mogelijk om data over langere afstanden te verzenden. Volgens de onderzoekers werkte een proefopstelling over een afstand van bijna anderhalve kilometer, die in een stedelijke omgeving opgezet was. Zo was er ook veel turbulentie van hoge gebouwen, die in theorie voor flink wat verstoring konden zorgen.

Er is nog veel werk te verrichten voordat de technologie in de praktijk toegepast kan worden. De vraag is onder meer hoe grote hoeveelheden data precies verwerkt kunnen worden en hoe data beïnvloed wordt door regen en sneeuw. Toch is het een veelbelovende technologie die potentieel grote invloed kan hebben in de toekomst.

Nu moeten providers immers uitgebreide en vaak peperdure kabelnetwerken aanleggen, om data naar klanten over te kunnen zetten. In theorie zou het mogelijk moeten zijn om middels dit soort innovaties de kabelnetwerken flink te verkleinen. Dan zou data bijvoorbeeld naar een centraal punt gestuurd kunnen worden, alvorens die de laatste stukken via kabels aflegt. Beperkingen zijn er ook: binnenshuis zal de techniek bijvoorbeeld niet werken, aangezien deze afhankelijk van licht is.