2min Devices

Apple maakt meer winst op iPhone X dan op goedkopere iPhone 8

Apple maakt meer winst op iPhone X dan op goedkopere iPhone 8

Dat Apple veel winst maakt op zijn smartphones, wisten we natuurlijk al. Hoeveel winst er gemaakt wordt op de iPhone X en iPhone 8 was echter nog niet bekend. Een analyse wijst uit dat het bedrijf veel meer betaalt voor de productie van het nieuwe vlaggenschip, maar dat het er alsnog meer aan overhoudt.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van een analyse die de firma TechInsights uitvoerde. Dat haalde de nieuwe iPhones uit elkaar en keek hoe duur ze waren om te maken. Interessant is dat het onderzoek uitwijst dat de iPhone X zo’n 25 procent duurder is om te maken dan de iPhone 8.

Kosten en winkelprijs

De iPhone X kost volgens de analyse zo’n 357,50 dollar om te maken. In de Verenigde Staten wordt het toestel echter verkocht voor 999 dollar. Daarmee is de winstmarge van de OLED-telefoon hoog: 64 procent. Dat is meer dan de iPhone 8, die 699 dollar kost en Apple een winstmarge van 59 procent biedt.

Het resultaat is interessant, want normaliter zijn juist de verouderde producten winstgevender, omdat onderdelen na verloop van tijd goedkoper worden. Dat is nu dus niet het geval, wat dan weer te wijten blijkt is aan de duurdere technologie die Apple implementeert in de iPhone X. Zo kost het 5,8-inch OLED-paneel 65,50 dollar om te maken. Dat terwijl het 4,7-inch LCD-scherm van de iPhone 8 36 dollar kost.

Nog een ontwerpkeuze die iets duurder uitpakt, is het chassis van de iPhone X. Dat is gemaakt van roestvrij staal, waardoor het 36 dollar kost. De iPhone 8 heeft echter een aluminium behuizing die 21,50 dollar kost om te maken. Ook daarin ligt dus al een flink verschil. Het is de veel hogere winkelprijs die zorgt voor de grotere verschillen in winstmarge.