Apple heeft zijn leveranciers ingelicht dat het productiedoel van de iPhone X voor de eerste drie maanden van het jaar is bijgesteld. Waar het merk tijdens de release nog mikte op 40 miljoen exemplaren in het eerste kwartaal, wil Apple nu bevoorraad worden met zo’n 20 miljoen stuks. Dat claimt althans Nikkei.

Het bijstellen van het productievolume komt voort uit de verkopen die langzamer lopen dan verwacht. Vooral tijdens de feestdagen in belangrijke markten zoals Europa, de Verenigde Staten en China vielen de verkopen tegen, stelt het medium. De telefoon zou onder andere niet aanslaan wegens het prijskaartje. In Nederland kost de iPhone X minimaal 1160 euro.

OLED-scherm

Nikkei gaat zelfs wat verder door te stellen dat de verkopen kunnen leiden tot een vertraging van Apple’s plannen om OLED-schermen bij andere modellen te gebruiken. Met name het display zorgt ervoor dat de iPhone X wat duurder is dan veel andere smartphones. Apple neemt de panelen af bij Samsung, het enige bedrijf dat momenteel een gegarandeerde voorraad kan leveren.

Toch komt er ook een andere partij aan die spoedig OLED-panelen kan leveren. Onlangs maakte Sharp namelijk bekend dit kwartaal de massaproductie te starten. Vooral Apple lijkt dan een belangrijke afnemer van de schermen, aangezien Sharp tegenwoordig onder Foxconn valt. Bovendien was er het gerucht dat LG 6,5-inch OLED-displays voor de volgende iPhones zal produceren. Het is dus de vraag wat de daadwerkelijke OLED-plannen van Apple zijn.

Andere plannen

Het terugbrengen van het productievolume treft met name de fabrikanten die high-performance componenten voor de telefoon maakten. Het gaat daarbij om een besluit die miljarden dollars kost, zo geeft Nikkei aan. Het productievolume voor de goedkopere modellen blijft wel hetzelfde. Daarbij valt te denken aan de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone 7. Van deze smartphones wil Apple 30 miljoen exemplaren laten producten.

Onlangs verscheen op Techzine de review van de iPhone X. Wij schreven de recensie na twee maanden testen. Het resultaat vind je door hier te klikken.