2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple presenteerde in september vol trots de iPhone X, zijn nieuwe vlaggenschip. Het toestel heeft een OLED-scherm en een glazen achterkant. Volgens Apple was er geen reden tot zorgen: het zou gaan om het stevigste glas ooit, door het bedrijf zelf ontwikkeld. Maar nu blijkt dat het 1.159 euro kostende toestel wel heel breekbaar is.

Uit een proef van verzekeraar SquareTrade blijkt dat het toestel een val van nog geen twee meter kan weerstaan. Uit de proeven blijkt dat een kleine val op de zijkant het scherm ogenschijnlijk heel laat, maar dat er van binnen heel veel kapot gaat. Zo reageerde het display niet meer en deed de gezichtsherkenning het niet langer. De interne componenten blijken dus wel heel kwetsbaar. Ook een val op de achterkant was niet bepaald goed voor het toestel: die bleek helemaal stuk te gaan daarbij.

Niet heel stevig

Apple zal niet heel blij zijn met de hiervoor genoemde resultaten. Natuurlijk heeft een verzekeraar wel een bepaald belang bij dit soort proeven, maar heel vreemd is het niet dat een toestel stuk gaat bij dit soort proeven. Toch druist het enigszins in tegen eerdere woorden van Apple.

Dat stelde dat het glas 50 procent meer kan hebben dan voorgaande modellen en dat het chassis van roestvrij staal ervoor zorgt dat het toestel ook klappen op de zijkant kan hebben. Op een schaal van 1 tot 100, waarbij de hogere score staat voor een breekbaarder toestel, scoort de iPhone X een 90 bij SquareTrade. Ter vergelijking: de iPhone 8 krijgt een 67 en de iPhone 8 Plus een 74. En de Samsung Galaxy Note 8 krijgt een score van 80. Volgens SquareTrade is de iPhone X de “meest breekbare iPhone die we ooit getest hebben”.

Dure reparatie

Waar de iPhone X de meest kwetsbare tot nu toe is, is het ook meteen een van de duurste toestellen ooit om te repareren. Als je geen AppleCare-verzekering afsluit, moet je ruim 320 euro neertellen voor de reparatie van het kapotte iPhone X-scherm. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld bij de iPhone 8, waar je 180 euro moet betalen voor een schermreparatie.