2min

Het lijkt erop dat het Zuid-Koreaanse Samsung werkt aan een hybride Chromebook. Dergelijke apparaten, die bestaan uit een scherm en een afneembaar toetsenbord, zijn al op de markt, maar nog niet van Samsung. Het past binnen de verhalen die we al een tijdlang horen, namelijk dat Chromebooks straks Android-tablets moeten vervangen.

Steeds meer fabrikanten zetten in op 2-in-1 laptops. Veel daarvan hebben een 360-graden scharnier, waardoor het hybride apparaten worden, maar een deel beschikt ook over een afneembaar toetsenbord. Zo’n apparaat schijnt Samsung nu te ontwikkelen.

Samsung Chromebook

Dat blijkt vandaag uit het Chromium Repository (via Chrome Unboxed). Broncode die we daar aantreffen hint naar een apparaat met een “basis” en een “tablet modus”. Dat impliceert een design met afneembare basis, ofwel een scherm dat los van het toetsenbord gebruikt kan worden.

Maar de belangrijkste hint is het feit dat bij de mensen die aan deze code gewerkt hebben, ook de naam Jongpil Jung te vinden valt. Hij werkt voor Samsung en hielp onder meer mee met het ontwikkelen van de Chromebook pro en Chromebook Plus. Dat zijn allebei hybride Chromebooks van Samsung.

Daar komt bij dat Samsung al bekend is met dergelijke apparatuur. Zo maakte het al eens soortgelijke laptops voor Windows-gebruikers. De kennis, technologie en de mogelijkheden zijn er dus al. De wil lijkt er ook te zijn, vooral nu Chrome OS een steeds volwaardiger besturingssysteem wordt dat ook steeds breder door mensen in gebruik genomen wordt.

Naar het schijnt zal de Samsung Chromebook met afneembaar scherm draaien op een Intel Kaby Lake processor. Het apparaat zou in de loop van 2018 gepresenteerd worden. Helemaal zeker is dat nog niet.