Smartphoneland wordt gekenmerkt door trends. Op dit moment zijn fabrikanten van high-end modellen fan van onder meer gezichtsherkenning, dubbele camera’s en vrijwel randloze schermen. De volgende hype lijkt te liggen in opvouwbare of in elk geval buigbare schermen.

Waar Samsung mogelijk halverwege 2018 met de opvouwbare Galaxy X komt, lijkt ook Apple aan boord van deze wagen te springen. Het bedrijf heeft volgens PatentlyApple een nieuw patent gekregen voor een “opvouwbaar apparaat met een flexibel scherm”.

Opvouwbaar scherm

Uit het patent blijkt dat Apple een daadwerkelijk flexibel, opvouwbaar apparaat wil uitbrengen. Het gaat dus niet om een opvouwbaar apparaat dat simpelweg over twee panelen beschikt. In de patentaanvraag vallen veel details te vinden over de schermelementen die het mogelijk maken om het display op te vouwen. Zo zijn er speciale nanotubules van koolstof voor nodig, en een doorzichtige lijm.

Voor de behuizing van het opvouwbare apparaat wil Apple een metaal gebruiken dat over een zogenoemd ‘vormgeheugen’ beschikt. Het materiaal moet dan als het apparaat uitgeklapt wordt, terug gaan naar een specifieke vorm. Apple denkt daarvoor nitinol, een legering van titanium en nikkel, te gebruiken. Dat materiaal beschikt over dat geheugeneffect en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart. Antennes die van nitinol gemaakt worden kunnen voordat er een lancering plaatsvindt opgebouwen worden en in de ruimte weer naar hun oorspronkelijke vorm teruggaan.

Apple vroeg het patent op 22 september 2016 aan, maar het is nu pas bekend gemaakt. Of het bedrijf de technologie verder ontwikkeld heeft is niet bekend. Interessant is het in elk geval wel.