2min

Tags in dit artikel

,

Sinds oktober zet Apple merkbaar koers naar de medische wereld. Vandaag komt voor het eerst een apparaat voorbij dat als medische accessoire van de Apple Watch uitgebracht mag worden. De doorgaans zeer strikte Amerikaanse FDA heeft dit bekend gemaakt.

De eerste medische accessoire voor de Apple Watch, wordt de KardiaBand van AliveCor. Dat maakt gebruik van de hartslagtechnologie en -sensor van de Apple Watch, om ECG-data af te lezen. Middels die gegevens kunnen er geen diagnoses gesteld worden, maar kan wel aanleiding gevonden worden voor nader onderzoek.

Apple Watch en KardiaBand

Een Apple Watch gecombineerd met een KardiaBand kan de gebruiker binnen een halve minuut gegevens verstrekken. Aan de hand daarvan kan dan gezien worden of het hartritme wel in orde is en indien nodig worden de gegevens naar een arts doorgestuurd voor verdere analyse.

Het apparaat is in de Verenigde Staten te koop voor 199 dollar en een zwart horlogebandje. Dat kan net als andere accessoires gewoon aan de Apple Watch gekoppeld worden. Aan de KardiaBand zit een klein zilveren knop, waarmee de gebruiker opdracht kan geven tot een hartslagmeting.

Ritmemetingen

Om de KardiaBand echt goed te laten maken, introduceert AliveCor een nieuwe functie binnen de Kardia-app voor de Apple Watch.  Het gaat om SmartRythm, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om te kijken naar het hartritme en de fysieke activiteit. Als die twee niet bij elkaar passen, kan dat reden zijn tot zorg.

“KardiaBand, gecombineerd met SmartRythm-technologie, kan de levens van mensen die zich serieus bezig houden met hun hartritme veranderen,” vertelt CEO Vic Gundotra van ALiveCor. “Dit maakt het makkelijk en snel voor mensen om op discrete wijze hun hartslag te controleren en te zien of dat wel normaal is. Ook kunnen ze eenvoudig hun dokter hiervan op de hoogte te stellen, zodat die kan inzien of er reden tot zorg is of niet.”