2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft eindelijk zijn eerste wearable gepresenteerd. Het gaat om een smartwatch en het product heet simpelweg Apple Watch. Volgens Apple is dit het meest persoonlijke product dat het ooit heeft gemaakt. Het horloge komt in twee formaten en drie afwerkingen, gericht op verschillende soorten gebruikers.

Er is lang aan de Apple Watch gewerkt. Het horloge is daarom ook niet een simpel apparaat om notificaties van af te lezen, zoals we bij veel huidige producten zien. Wel is het zo dat de Apple Watch enkel samenwerkt met een iPhone.

Het product is voorzien van een geheel vanaf de grond ontworpen interface. De Apple Watch stelt de gebruiker in staat om bijvoorbeeld muziek af te spelen via verschillende apparaten, kalenderafspraken en berichten in te zien en erop te reageren. Foto’s die je als favoriet markeert op je iPhone of iPad worden gesynchroniseerd met de Foto-app op de Watch en tevens kan je gebruikmaken van spraakassistent Siri.

De Apple Watch is ook voorzien van een Kaarten-app die ook voor navigatie gebruikt kan worden. Als je een route loopt hoef je niet eens per se naar het horloge te kijken, Apple heeft ene methode ontwikkeld waardoor je het kan voelen wanneer je een afslag naar links of rechts moet nemen.


Apple staat ontwikkelaars toe om zelf apps te maken via de WatchKit SDK. Ook kunnen zij notificaties uitbreiden met passende acties, zoals bijvoorbeeld het retweeten van een interessante update van iemand die je op Twitter volgt. Apple Watch kan ook gebruikt worden om betalingen uit te voeren via Apple Pay.

De aansturing voltrekt via een knop de zijkant van de behuizing, Apple noemt het de digital crown, vergelijkbaar met de kroonknop op een analoog horloge. Het speerpunt hiervan is dat je met je vinger de content op het aanraakgevoelige scherm niet bedekt.

Het retina-scherm is flexibel en is voorzien van bescherming van saffierglas. Dit materiaal is het op één na hardste doorzichtige materiaal ter wereld. Het horloge kan opgeladen worden met een lader met een magneet, vergelijkbaar met de MagSafe-lader van MacBooks.


Het horloge is voorzien van verschillende sensoren, waardoor de gezondheid van de eigenaar kan worden vastgelegd. Ook de bewegingen die vastgelegd worden met andere sensoren worden doorgegeven aan de Health-app van iOS 8. Ook is er een app waarmee de Watch-drager inzicht krijgt in activiteiten en eventueel aanwijzingen kan krijgen.

Om de Apple Watch persoonlijker te maken zijn er verschillende wijzerplaten, ook de polsband is eenvoudig te vervangen. Apple heeft zelf een heel scala aan bandjes ontworpen, van leer en metaal.

De Apple Watch kost in de Verenigde Staten 349 dollar en komt begin 2015 op de markt.