2min

Momenteel kunnen gebruikers van Samsung-telefoons kiezen uit vijf manieren om hun toestel te ontgrendelen. Zo is er irisherkenning, gezichtsherkenning, een vingerafdrukscanner, een pincode en is er een patroon in te stellen. Allemaal die methodes hebben weer een manier nodig om ze mee te omzeilen indien de gebruiker het correcte wachtwoord niet kent. Samsung heeft nu een nieuwe manier bedacht om dat mogelijk te maken.

Samsung heeft patent aangevraagd op een handpalmscanner. Dat meldt de site SamMobile, dat schrijft dat “Samsung denkt dat de handpalm van een persoon gebruikt kan worden om hen te helpen herinneren wat hun wachtwoord is, door een hint te verstoppen in die handlijnen.”

Camera nodig

Het 42 pagina’s tellende patent omschrijft de manier waarop het proces werkt. De camera van de smartphone moet een foto maken van de handpalm. Vervolgens analyseert de software waar de handlijnen van de gebruiker precies liggen. Die gegevens worden weer gekoppeld aan op het toestel opgeslagen beelden.

“Dit is geen ontgrendelmethode zoals bijvoorbeeld de iris- of vingerafdrukscanner. Samsung wil in plaats daarvan de handpalm gebruiken om zich ervan te verzekeren dat een gebruiker die een wachtwoordhint vraagt, ook echt de eigenaar van het apparaat is.” Indien dat laatste blijkt te kloppen, verstopt de software een hint in de gemaakte foto. Dat ziet er dan als volgt uit.

Of de methode ook echt naar Samsung-apparaten komt is natuurlijk maar de vraag. Interessant is de technologie in elk geval wel: het is ook een handige methode om mensen hun telefoon te laten ontgrendelen zonder eventueel vragen te hoeven beantwoorden over bijvoorbeeld hun moeder of hun eerste huisdier.