Uit een patentaanvraag van Samsung blijkt dat deze Zuid-Koreaanse fabrikant werkt aan de toepassing van een irisscanner op een smartphone. Deze toepassing zou evenals een vingerafdrukscanner kunnen dienen ter beveiliging van de smartphone.

Met de introductie van de vingerafdrukherkenning in de iPhone 5S (review) werd door een smartphone voor het eerst grootschalig gebruik gemaakt van biometrische gegevens van de gebruiker. De belangrijkste reden voor het gebruiken van biometrische gegevens, is dat deze uniek zijn. Door een smartphone hiermee uit te rusten wordt er een extra beveiligingslaag aangebracht.

Uit een door Patent Bolt ontdekte patentaanvraag van Samsung blijkt dat het bedrijf werkt aan een irisscanner voor een smartphone. Dit betekent dat een smartphone kan worden uitgerust met een scanner die de iris van een gebruiker kan scannen. De meest voor de hand liggende functie hiervan is het beveiligen van de smartphone. Het belangrijkste voordeel van een irisscanner ten opzichte van een vingerafdrukscanner is dat de iris nergens afdrukken achterlaat. Dit in tegenstelling tot een vinger, Apple’s Touch ID bleek te kraken met een kopie van een vingerafdruk, die moest echter wel van hoge kwaliteit zijn.


Eerder gingen al geruchten dat Samsung de nieuwe Galaxy S5 zou willen uitrusten met een dergelijke irisscanner. Het aanvragen van het specifieke patent eerder dit jaar kan dit bevestigen.