3min

Qualcomm onthulde gisteren, tijdens zijn jaarlijkse Snapdragon Tech Summit, dat er een Snapdragon 845 zou komen. Na die aankondiging was er nog vrijwel niets bekend over de processor, maar daar brengt het Amerikaanse bedrijf een dag later verandering in. De chip beschikt onder meer over nieuwe functies als 4K HDR-video-opnames en verbeterde AI-verwerking.

Tijdens de Tech Summit onthulde Qualcomm een reeks nieuwe details. De chip is gemaakt met een 10nm procedé en een geheel nieuw ontworpen architectuur. Dat moet onder meer zorgen voor de gebruikelijke verbeteringen op het gebied van performance en stroomgebruik. Qualcomm laat weten zich met de nieuwe processor vooral te richten op AI, security, connectiviteit en performance.

Foto’s, video’s en virtual reality

De Snapdragon 845 beschikt over een tweetal processoren die handig zijn voor beeldverwerking. Het gaat om een Adreno 630 grafische processor en een Spectra 280 image signal processor (ISP). Zo moet Ultra HD premium mogelijk zijn, videobeelden die op 60 frames per seconde opgenomen kunnen worden.

Qualcomm laat weten dat de processor dankzij die ISP meer kleuren kan verwerken op een grotere helderheid. Dat zou ook moeten zorgen voor verbeteringen bij foto’s en video’s gemaakt in donkere omstandigheden. De Snapdragon 845 beschikt ook over verbeterde beeldstabilisatiemogelijkheden.

Een derde toevoeging op dit gebied ligt in verbeteringen in geval van augmented en virtual reality. De processor maakt beelden aan de randen iets minder scherp, waardoor de batterij minder belast wordt. Daardoor zouden batterijen langer mee moeten kunnen gaan.

Kunstmatige intelligentie

De nieuwe chip zorgt voor verbeteringen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De Snapdragon 845 beschikt over de mogelijkheid om taken beter te verdelen over verschillende rekenkernen. Dat zorgt er ook voor dat er zuiniger met stroom omgegaan wordt.

Verder biedt de Snapdragon 845 ondersteuning voor een reeks populaire AI-frameworks. Het gaat daarbij onder meer om Google’s TensorFlow, Facebooks Caffe 2 en ook om het nieuwere Open Neural Exchange Network. De chip beschikt over een reeks verschillende AI-functies, die het potentieel van bijvoorbeeld AI-assistenten moet vergroten.

Security en connectiviteit

De Snapdragon 845 is voorzien van een zogenaamde ‘Secure Processing Unit’, die los van de rest van de processor kan werken. Dat is vooral zo bedacht om een extra beveiligingslaag toe te voegen en onder meer biometrische gegevens beter te beschermen.

Afgezien daarvan beschikt de Snapdragon 845 nog over een nieuwe generatie LTE-modem, de X20. Die moet twintig procent sneller werken dan de voorgaande modem en meer verschillende netwerken aan kunnen.

Prestaties en technische specificaties

De hamvraag bij een nieuwe Qualcomm-processor is natuurlijk welke verbeteringen deze behaalt ten opzichte van een voorgaande generatie. Het bedrijf stelt dat de Snapdragon 845 zo’n 25 tot 30 procent sneller is dan de vorige generatie. De 845 werkt met acht kernen, waarvan er vier gericht zijn op complexe taken en prestaties en vier op efficiëntie.

De maximale kloksnelheid van de performancekernen is 2,8GHz en de vier energie-efficiënte modules hebben een kloksnelheid van 1,8GHz. Volgens Qualcomm is de Snapdragon 845 zo’n 30 procent energiezuiniger dan zijn voorganger. De eerste apparaten met de Snapdragon 845 zullen begin 2018 uitgebracht worden.