1 min

Microsoft is van plan om de beperkingen bij gekopieerde DVD’s die het bedrijf in het Windows XP Media Center had willen opnemen te verminderen. Het oorspronkelijke plan was om een kopieerbeveiliging op te nemen waarmee een gekopieerde DVD alleen maar op het systeem waarop deze gebrand is afgespeeld kan worden. Op deze manier wilden de mannen uit Redmond het illegaal kopiëren van films tegengaan.

De in het Windows XP Media Center opgenomen brandersoftware maakt het nu mogelijk om gebrande DVD’s op elke PC die voorzien is van Windows XP en de Mediaspeler vanaf versie 9 af te spelen. Via updates moeten ze nog voor het einde van het jaar ook af te spelen zijn op standaard DVD-spelers.

Ookal heeft Microsoft de beperkingen verlicht, toch blijft de softwarereus werken aan meer kopieerbeveiligingen en DRM-oplossingen. Een voorbeeld zijn televisieuitzendingen die voorzien zijn van het zogenaamde CGMS/A signaal. Deze kunnen niet verwerkt worden door de Media Center systemen.

De speciale Windows XP versie zal als OEM-versie worden geleverd aan computerfabrikanten. Hewlett-Packard wil binnenkort een eerste computer die werkt met Windows XP Media Center voor zo’n 1.500 dollar op de markt brengen.