1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De mannen van AMD hebben weer wat werk te doen de komende tijd. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Sandia National Laboratories laat een supercomputer bouwen met processors van AMD. Deze supercomputer zal gaan draaien op Opteron-processors, hiervan waren tot nu toe alleen nog maar prototypes beschikbaar. De Opteron zal het topmodel worden van de AMD’s 64-bit Hammer-lijn. Deze processor heeft de voorkeur gekregen boven Intels Itanium2-processor.

Dit nieuwe monster van AMD de ‘Red Storm’ zal uit eindelijk rond de 100 biljoen berekeningen per seconden moeten kunnen leveren. Daarmee zou de Japanse Earth Simulator van de troon gestoten worden als krachtigste supercomputer ter wereld. Om dat prestatieniveau te halen zijn naar verwachting 16 duizend processors nodig.

De supercomputer wordt gebouwd door Cray, dat ook de selectie van de processorleverancier heeft uitgevoerd. Cray brengt vooral de technologie in voor het aanleggen van hogesnelheidsverbindingen tussen de processors. Cray krijgt van Sandia 90 miljoen dollar voor de bouw van de supercomputer.