2min

Tags in dit artikel

, , ,

Voor het eerst heeft het softwareconcern Microsoft onthuld hoeveel het verdiend op Windows, zijn besturingssysteem voor personal computers. De operationele winst in het derde kwartaal van de divisie waar Windows is ondergebracht bedroeg 2,48 miljard dollar. Op een omzet van 2,89 miljard dollar betekent dat een winstmarge van 85 procent.

Het Windows-besturingssysteem op de desktop.

Microsoft heeft de bekendmaking gedaan onder druk van de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder. De Britse zakenkrant Financial Times publiceerde maandag uit de stukken die het concern aan de SEC heeft overhandigd.

De winstmarge is veel groter dan deskundigen tot nu toe hadden aangenomen. In hun artikelen wordt een marge van 50 procent gesuggereerd. De zeer forse winst die Microsoft maakt op zijn systemen voor personal computers zal concurrenten ongetwijfeld opnieuw in de gordijnen jagen.

Een zo grote winstmarge is alleen mogelijk bij een absolute monopoliepositie. Voor zijn machtsmisbruik is het concern in 2000 al veroordeeld. Een daaruit voortvloeiende regeling tussen het ministerie van Justitie, negen Amerikaanse staten en het concern viel niet bij iedereen in goede aarde. De meeste branchegenoten en een aantal andere deelstaten vonden de afspraken te slap.

De gedetailleerde winstcijfers van Microsoft tonen ook dat Windows het enige winstgevende onderdeel is. Alle andere divisies lijden verlies. Zo verloor het bedrijf met de spelcomputer Xbox 177 miljoen dollar op een omzet van 505 miljoen dollar. MSN, waarmee Microsoft zijn klanten het internet op laat gaan, leidde bijna 100 miljoen dollar verlies.

Microsofts topman Bill Gates sprak dit weekeinde in Las Vegas op ’s werelds grootste technologieconferentie. Hij waarschuwde ervoor dat investeerders en deskundigen te pessimistisch zijn over de vooruitzichten voor vernieuwingen in de informatietechnologie.