min

Tags in dit artikel

, ,

Chipmachinefabrikant ASML schrapt wereldwijd 1450 banen. In Nederland gaan 350 banen verloren. Dat heeft het in Veldhoven gevestigde bedrijf woensdag aan de vakbonden en de ondernemingsraad meegedeeld. De reorganisatie houdt in dat wereldwijd 22 procent van de banen verdwijnt en in Nederland 10 procent. FNV Bondgenoten en CNV Metaal en Elektro noemen het banenverlies treurig en willen gedwongen ontslagen voorkomen. Volgens de FNV heeft het bedrijf, toen het nog goed ging in de halfgeleiderindustrie, op te grote voet geleefd.

De reorganisatie drukt voor 125 miljoen euro op de begroting voor het tweede halfjaar van 2002. Deze voorziening zal de winst verlagen, maar de kaspositie niet aantasten, zegt ASML. De maatregelen treffen Californië het meest, waar ASML stopt met de activiteiten in zowel San Jose als Scotts Valley. Dat kost bij elkaar 750 mensen hun baan.

ASML is tot de reorganisatie genoodzaakt doordat de halfgeleidermarkt al voor het derde achtereenvolgende jaar terugloopt. Desondanks stelt het bedrijf dit jaar honderd machines te zullen verkopen.