1 min

Tags in dit artikel

, ,

Computergebruikers kunnen hun borst nat maken: virusexperts verwachten dit jaar opnieuw een stortvloed aan virussen. Vooral gebruikers van instant messaging diensten moeten op hun hoede zijn. "Virussschrijvers zijn het meest geïnteresseerd in het creëren van de volgende super Windows worm die zich zowel per e-mail als per instant messaging verspreidt", aldus Graham Cluley, consultant bij anti-virusfabrikant Sophos. Ook zullen er volgens Cluley meer zogenoemde ‘Backdoor Trojans’ verschijnen, bedoeld om gaten te maken in besturingssystemen waardoor hackers binnen kunnen dringen en de controle van het systeem over kunnen nemen.

Op dit moment zijn er zo’n 80.000 computervirussen ontdekt. In 2002 kwamen er per maand gemiddeld 600 tot 700 stuks bij, net als in 2001. Het jaar 2000 telde de meeste nieuwe virussen met 800 tot 900 nieuwe per maand. Dit jaar verwacht Sophos een groei van 600 tot 700 per maand.

Gebruikers van personal digital assistants (PDA’s) en mobiele telefoons hoeven volgens Cluley geen angst te hebben voor virussen. "Er is op dit moment geen indicatie dat er een golf virussen in aantocht is die het gemunt heeft op mobiele apparaten. Virusschrijvers zijn niet geïnteresseerd in het aanvallen van de mobiele telefoon zolang deze niet meer ontwikkeld is en er geen groot algemeen platform is."