2min Devices

Bezwaar Microsoft tegen Java-eis ingediend

Bezwaar Microsoft tegen Java-eis ingediendSoftwarereus Microsoft heeft bezwaar gemaakt tegen het verplicht opnemen van de Java-programmeertaal binnen het Windows XP Operating Systeem. Een lagere rechtbank had dit eerder bepaald. Microsoft is tegen de beslissing in beroep gegaan, omdat het vindt dat genoemde maatregel nietig is. Het beroep is woensdag ingediend. Microsoft stelt dat aartsrivaal Sun Microsystems niet heeft kunnen aantonen dat het onmiddellijke en onherstelbare schade oploopt indien Microsoft de ondersteuning van Suns Java achterwege laat.

Bezwaar Microsoft tegen Java-eis ingediendSun heeft ruime tijd geleden rechtszaak aangespannen tegen Microsoft, het bedrijf eist maar liefst een miljard dollar schadevergoeding. Microsoft zou de Java-programmeertaal bewust om zeep zou helpen door z’n dominante Windows-besturingssysteem uit te rusten met een verouderde en niet-compatible versie van het platform-onafhankelijke Java. Een federale rechter in Baltimore heeft Microsoft in december in een voorlopige uitspraak verplicht de laatste Java-versie van Sun te leveren bij nieuwe Windows-pakketten. Op 3 februari is die verplichting evenwel uitgesteld, in afwachting van de behandeling van het beroep.

Microsoft-woordvoerder Jim Desler verklaarde dat het rechterlijke bevel ‘zich onnodig mengt in de vrije markt en niet in het belang is van de gebruiker’. Sun Microsystems onderzoekt de bezwaren van Microsoft en komt op 7 maart met een reactie. Microsoft heeft vervolgens tot 18 maart de tijd om de reactie van Sun weer aan te vechten.