1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Twee van de vijf werkende Nederlanders hebben RSI-klachten. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd recent onderzoek van TNO Arbeid. Van de totaal 3,2 miljoen mensen met klachten, verzuimen er 650.000. Dat kost werkgevers jaarlijks 1,26 miljard euro aan loonkosten. Onderzoeks organisatie TNO brengt de cijfers in het kader van de vierde jaarlijkse Internationale RSI Awareness Day. Voor die dag is de laatste dag van februari gekozen, de enige ‘niet-repetitieve’ dag van de kalender.

RSI manifesteert zich meestal als pijn in de handen, schoudersen nek. Hetis een gevolg van het langdurig herhalen van dezelfde bewegingen. TNO heeft becijferd dat 1 procent minder verzuim een bedrijf met 500 werknemers 268.000 euro bespaard. De onderzoeksorganisatie ziet veel in het invoeren van oplossingen op de werkvloer op het gebied van ergonomie, organisatie en werkstijl. Dat moet leiden tot een beleid dat RSI voorkomt. Tevens hebben brancheorganisaties afspraken gemaakt om de RSI-klachten in vier jaar te verminderen.

Steeds dezelfde bewegingen maken of voortdurend werken in dezelfde houding zijn risicofactoren voor RSI. Het gaat dan om klachten en aandoeningen aan vingers, polsen, armen, ellebogen en schouders. Sommige beroepsgroepen, waaronder beeldschermwerkers, werknemers in de bouw en kleermakers hebben een grotere kans op RSI dan andere.