2min

Tags in dit artikel

, ,

Van OneNote, de nieuwe Office-toevoeging voor het maken van elektronische aantekeningen heeft Microsoft een bètaversie vrijgegeven. Dit is de eerste toepassing in zijn soort waarmee gebruikers gemakkelijk allerlei aantekeningen kunnen maken, net zoals ze dat nu doen op een papieren notitieblok. Echter, ze kunnen hiermee hun aantekeningen ook ordenen, opzoeken en uitwisselen met anderen. Aan de basis van OneNote ligt een onderzoek van Microsoft onder kenniswerkers. Daaruit bleek dat 63 procent van de ondervraagden aanzienlijke tijd besteedt aan het overtypen, ordenen en vastleggen van handgeschreven aantekeningen in een tekstverwerkingsprogramma. 81 procent meldde dat zij regelmatig op papier aantekeningen maken die later opgevolgd moeten worden. Eén op de vier respondenten raakt deze aantekeningen nog wel eens kwijt, met als gevolg verloren informatie en gemiste kansen.

Behalve handgeschreven aantekeningen kunnen mensen met OneNote ook geluidsopnamen en teksten die via een toetsenbord zijn ingetypt bewaren, organiseren en uitwisselen. Men kan hiermee overal op het ‘papier’ aantekeningen maken, die vervolgens door de software worden herkend en opgeslagen als tekst, digitale ‘inkt’, tekeningen of geluidsmemo’s. Daarbij lijkt het alsof men schrijft op een ouderwets vel papier, compleet met regellijnen. Via projectmappen kunnen aantekeningen ingedeeld en verplaatst worden. De aantekeningen kunnen ook gemakkelijk gewijzigd worden en laten zich vervolgens direct per e-mail verzenden of op een website publiceren. Omdat OneNote lid is van de aankomende ‘Office 11’-familie, biedt het gebruikers een interface die zij herkennen van bijvoorbeeld Word of Excel, zodat zij direct met het programma kunnen werken.

Hoewel het programma bij uitstek geschikt is voor gebruik op een Tablet PC, kan het ook gebruikt worden op een desktop PC of een notebook. Voor de bètaversie van OneNote blijkt brede interesse te bestaan; bijna 30.000 mensen hebben al aangegeven dat ze de software willen uitproberen. OneNote zal naar verwachting medio dit jaar verschijnen. Voor meer informatie ga naar: www.microsoft.com/office/onenote