min

Tags in dit artikel

Een uitgeklede Macintosh-kloon, desnoods uitgevoerd in saai kantoor-beige, moet uitkomst bieden voor Mac-gebruikers die een voordelige basiscomputer willen. Het is echter nog de vraag of ze het initiatief bij Mac-fabrikant Apple zullen waarderen. Sinds een jaar of vijf heeft het computerbedrijf geen concurrentie meer te duchten van Mac-klonen. De iBox moet een goedkope basis-Mac worden, die zonder scherm geleverd wordt. Het is evenwel niet de bedoeling om Apple te beconcurreren, het gaat initiatiefnemer John Fraser vooral om het opvullen van een gat in de productlijn van Apple. Voorheen bediende het pc-merk de onderkant van de markt met goedkope no-nonsense Macs.

De iBox zou voor 650 dollar (weliswaar zonder display) in de winkel moeten staan. Vergeleken met de 1000 dollar die voor het huidige instapmodel, de eMac, moet worden betaald is dat beslist niet veel geld. Op de Mac-fansites wordt dan ook enthousiast gereageerd op de plannen. Dit alles staat te lezen op de website SiliconValley.com.

Apple zou nog niet gereageerd hebben op de ideeën voor een low-budget kloon. In de late jaren ’90 heeft de computermaker evenwel besloten om kloon-initiatieven niet langer te ondersteunen. Fraser heeft echter contact gezocht met een advocaat om eventueel gesteggel over bijvoorbeeld patentkwesties te voorkomen. Mogelijk dat ook de naam wordt aangepast.