1 min Devices

Computer houdt gebruiker in de gaten

Voor computergebruikers die gek worden van de stroom e-mails, instant messages en telefoontjes die hen van hun werk houdt, is de oplossing nabij. Canadese onderzoekers hebben een computer ontwikkeld die zijn gebruiker scherp in de gaten houdt. De onderzoekers van de Queens-universiteit in Kingston, Ontario werken aan de ontwikkeling van apparaten die bijhouden hoeveel aandacht een gebruiker aan zijn pc schenkt. Ook zou het apparaat kunnen bijhouden hoe belangrijk een binnenkomend bericht is.

Computer houdt gebruiker in de gaten

"De huidige digitale levensstijl heeft het neveneffect dat mensen gebombardeerd worden met boodschappen vanaf verschillende apparaten ongeacht of de ontvangers willen of kunnen reageren", legt Dr. Roel Vertegaal, directeur van het Human Media Lab, uit. "We hebben daarom computers nodig die voelen wanneer we het druk hebben en wanneer we gestoord kunnen worden. Net als mensen moeten computers leren op hun beurt te wachten."

Een van de technieken die de onderzoekers gebruiken werkt op basis van een sensor die oogcontact zoekt met de gebruiker en op die manier ziet of de gebruiker aanwezig is en of hij of zij naar het beeldscherm kijkt.