2min Devices

Nieuwe muziek downloadservice zonder regels

Nieuwe muziek downloadservice zonder regelsEen nieuwe downloadservice voor muziek zal mogelijk irritatie gaan opwekken bij de grote muziekmaatschappijen. Puretunes.com, dat opereert vanuit Madrid, maakt gebruik van een maas in de Spaanse wetgeving waardoor websites online liedjes kunnen verkopen zonder toestemming van de muziekmaatschappijen. Het nieuwe Puretunes.com heeft ondertussen als credo ‘geen regels, geen beperkingen’. En dat terwijl grote muziekmaatschappijen als Sony Music, Warner Music, Universal Music, BMG en EMI al geruime tijd uit alle macht proberen de (ongeautoriseerde) online verspreiding van muziek te beteugelen.

Puretunes heeft niet de zegen van de muziekindustrie, maar de dienst zou wel binnen de marges van de Spaanse copyright-wetten opereren. Puretunes heeft namelijk afspraken lopen met de plaatselijke vertegenwoordigers van de diverse artiesten. Deze krijgen dan ook gewoon betaald indien consumenten hun liedjes downloaden. Volgens de advocaat die Puretunes vertegenwoordigt heeft de dienst de goedkeuring van de grote maatschappijen helemaal niet nodig. Muziekmaatschappijen beweren zelf echter anders. Deze bedrijven eisen dat downloadsites de rechten op de muziek aan hen afdragen.

Een andere belangrijke Spaanse muzieksite, Weblisten.com, heeft net als Puretunes rechtstreekse afspraken met lokale vertegenwoordigers van artiesten. Ook deze site ligt onder juridisch vuur van een aantal platenmaatschappijen. Op de site van Puretunes hebben internetters de keuze uit duizenden nummers, ook van diverse grote artiesten. Consumenten kunnen, net als bij Weblisten, de liedjes downloaden gedurende een vooraf afgesproken aantal uren. Acht uur downloaden komt op 3,99 dollar, terwijl een maand onbeperkt downloaden 24,99 dollar kost.