1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een eerste onderzoek met proefpersonen wijst erop dat UMTS-antennes voor mobiele telefonie kunnen leiden tot duizeligheid en tintelingen. Dit blijkt uit onderzoek door TNO, waarbij elektromagnetische velden van UMTS-antennes werden nagebootst. Dergelijke effecten werden niet aangetroffen bij velden van GSM-antennes. Het kabinet wil verder onderzoek, dat moet uitwijzen of de gevonden effecten schadelijk zijn. Zo is nog onduidelijk of de effecten blijvend zijn of tijdelijk. Eerder onderzoek wees uit dat de elektromagnetische velden van UMTS, maar ook van GSM-antennes voor mobiele telefonie, van invloed zijn op de reactiesnelheid, de alertheid en het geheugen van mensen. Veelal ging het dan om verbetering van de prestaties.

De gevonden effecten van de elektromagnetische velden van de antennes gelden niet automatisch voor de telefoons, omdat antennes en telefoontoestellen verschillende signaalvormen hebben. Bovendien is de biologische oorzaak van de gevonden effecten van de antennes nog onbekend.

De ministers Brinkhorst (Economische Zaken), Hoogervorst (Volksgezondheid) en Dekker (VROM) vragen de Gezondheidsraad om advies over het verdere onderzoek. Het onderzoek naar de effecten van de UMTS-antennes is uitgevoerd met twee groepen van 36 personen. Eén groep bestond uit mensen die hadden aangegeven hinder te ondervinden van de antennes, de andere groep niet. De sterkte van de toegepaste elektromagnetische velden kwam overeen met wat gemeten wordt bij de antennes op straat en in woningen.