2min

Tags in dit artikel

,

De Consumentenbond ziet Trojaanse paarden met gemak pc binnendringen. Antivirusprogramma’s om de computer tegen virussen te beschermen onderscheppen niet alle virussen. Dat blijkt uit een test naar virusscanners van de Consumentenbond. De resultaten publiceert de bond vandaag in zijn tijdschrift de Digitale Consument.

De Consumentenbond heeft samen met de Britse consumentenorganisatie Consumers Association virusscanners onderzocht. De bond heeft de in Nederlandse winkels verkrijgbare antivirussoftware en pakketten die via internet worden aangeboden getest. Uit het onderzoek blijkt dat virusscanners een steekje laten vallen. Virussen ontdekken en vervolgens uitschakelen lukt niet alle antivirusprogramma’s. Virussen die zijn vermomd als gewoon programmaatje, ook wel Trojaanse paarden genoemd, komen de computer bij enkele pakketten makkelijk binnen. Een Trojaans paard is een virus dat lang onopgemerkt blijft. Op het moment dat het zichtbaar wordt en de consument opent het, kan het Trojaanse paard schade aanrichten zoals het wissen van data, doorspelen van persoonlijke gegevens en het openzetten van de computer voor inbrekers.

De gratis antivirussoftware AVG laat vier van de vijf Trojaanse paarden door en het programma Norman laat de helft door. Als extra test heeft de bond geïnfecteerde Word-bestanden laten checken en werden bestanden met virussen gedownload. De virusscanner Avast staat het downloaden van virussen gewoon toe.

Ook heeft de bond de virusscanners getest op het gemak van het installeren en de frequentie van updaten. Het installeren van de virusscanners gaat over het algemeen simpel. Om na de installatie de virusscanner langer te gebruiken moet hij regelmatig worden geactualiseerd. Dat kan automatisch en handmatig. Bij alle pakketten gaat het handmatig updaten met een druk op de knop. Een goede virusscanner controleert dagelijks of nog vaker op nieuwe virussen. De virusscanner van Denda doet dit maar eens per week, dat is veel te weinig. Bij Avast is de verversingsfrequentie onduidelijk.

Ondanks dat de meeste antivirusprogramma’s onder de maat scoren, is het testresultaat van McAfee, Norton en Kaspersky goed. De Consumentenbond heeft acht losse virusscanners onderzocht, drie losse firewalls en vier bundels met beide soorten software. De firewalls bieden voldoende mogelijkheden om hackers buiten de deur te houden. Alle resultaten staan gepubliceerd in de Digitale Consument.