2min

Tags in dit artikel

, ,

Sun Microsystems is bezig met een onderzoek dat grote gevolgen hebben op de manier waarop computers nu gebouwd worden. Sun wil de chips op een andere manier laten communiceren. Ze willen ervoor zorgen dat de printbanen niet meer nodig zijn, door ze draadloos te laten communiceren.

Proximity Communication is de nieuwe techniek. De chips sturen dan signalen naar nabij gelegen chips. Printbanen zijn dus niet langer nodig om signalen te transporteren.
Chips hebben dan dus geen pinnen meer nodig om de signalen aan het moederbord door te geven. Door de toenemende complexiteit van de chips zijn er steeds meer pinnen nodig.

Het vervangen of invoegen van een chip is dus ook veel makkelijker. Productiemethoden zouden zelfs makkelijker en goedkoper kunnen. Een kapotte chip kan simpelweg vervangen worden net alsof je Scrabble aan het spelen bent.

Om Proximity Communication te laten werken, moeten de chips bij elkaar in de buurt liggen. De draadloze techniek kan veel meer verbindingen opzetten dan de oudere printbanen techniek.

In 2003 had Sun het al voor elkaar gekregen om moeiteloos datasnelheden van 21,6 Gbps te halen met hun nieuwe techniek. Dat is ongeveer de helft van de snelheden waarmee de chips nu onderling communiceren. Onderzoekers verwachten daarom ook dat die snelheden nog flink zullen gaan toenemen.

Sun loopt nu echter wel tegen beperkingen op. Warmte en vibratie komen namelijk al voor in de gemiddelde computer. Deze factoren storen de werking van de draadloze verbindingen. Sun is nog aan het experimenten met technieken om te kijken of deze problemen op te lossen zijn.

Wanneer deze nieuwe techniek in gebruik wordt genomen is nog onduidelijk, maar als het eenmaal uitgebracht is, dan zal het een belangrijke verandering voor elke nieuwe computer worden.