2min Devices

HyperMemory maakt grafische kaarten ATI goedkoper

HyperMemory maakt grafische kaarten ATI goedkoperGrafische kaarten worden steeds duurder. Dit komt vooral door het geheugen op de kaart. Het type geheugen dat wordt gebruikt op de grafische kaarten is zeer duur. Vooral bij de grafische kaarten met 256 of zelfs 512 MB merk je dit duidelijk in de prijs. ATI heeft hier nu iets op gevonden waardoor de grafische kaarten stukken goedkoper kunnen worden.

HyperMemory heeft ATI deze functie genoemd. HyperMemory zal het geheugen van de computer zelf gaan gebruiken en niet geheugen op de kaart zelf. Sommige AGP-chipsets hebben die al, vaak zijn dit grafische kaarten die ingebouwd zijn op het moederbord, of grafische kaarten in notebooks. Deze manier wordt echter niet veel gebruikt omdat het minder snel is, hier heeft ATI iets op gevonden.

Doordat HyperMemory geen gebruik maakt van AGP of PCI maar van de PCI Express-bus kan het veel sneller gaan. Zo kan je een gedeelte van de grafische data in het normale geheugen zetten. Voorlopig zal dit een gedeelte blijven en zal er toch een bepaalde hoeveelheid geheugen op de grafische kaart zelf moeten. Vooral voor veeleisende grafische programma’s.

Je zult natuurlijk wel meer geheugen nodig hebben in je computer als je grafische kaart dit ook nog eens gaat gebruiken naast alle programma’s die het al nodig hebben. Maar dit heeft wel zijn voordelen. Naast het feit dat normaal geheugen goedkoper is hoef je het ook niet bij elke nieuwe grafische kaart erbij te kopen. Het geheugen blijft in je computer zitten.

Het enige nadeel lijkt dus dat je wel een moederbord moet hebben met PCI Express, wat velen nog niet hebben. Maar aangezien de HyperMemory kaarten pas in 2005 uit zullen komen zal het aantal moederborden met PCI Express geen probleem vormen.