Geruchten doen deze week de ronde bij een online nieuwsgroep, dat printerfabrikant lexmark spyware op de computers van zijn klanten heeft geïnstalleerd.

Rapporten op de comp.periphs.printers Usenet nieuwsgroep claimen dat Lexmark spyware op de PC’s van zijn klanten heeft gezet doormiddel van niet gedocumenteerde software in te bouwen, die het gebruik van printers controleert en stilletjes rapporten opstelt, die naar een door Lexmark bezeten bedrijfswebsite gestuurd worden.

Een gebruiker zei dat nadat Lexmark eerst de beweringen ontkend te hebben, Lexmark later inderdaad toegegeven heeft dat de geinstallerde software bijhoud hoe de printer en inktpatronen gebruikt worden, en dit later terug naar het bedrijf stuurt voor overzicht doeleinden. Verder beweerde de gebruiker dat Lexmark zei dat geen persoonlijke gegevens door het programma werden opgenomen, en dat het onmogelijk was om iemand door het programma te kunnen identificeren.

Nochtans, gebruikers die de software installeren, worden aangespoord een inschrijvings formulier inclusief hun naam in te vullen, en het serienummer van het product.

De nieuwsgroep claimde dat het programma, dat op de X5250 installatie software te vinden is, zich nesteld in het register, en het gebruik controleert van de printer doormiddel van DLL bestanden in de c:\program_fileslexmark500 folder.

Het programma stuurt de informatie, die nauwkeurige gegevens omvat van onder andere de hoeveelheid aan afdrukken en wat afgedrukt word, naar de URL www.lxkcc1.com. Volgens de Internet Whois databank is deze domeinnaam van Lexmark.

Het kantoor in Engeland van Lexmark heeft herhaalde verzoeken voor commentaar niet beantwoord.