2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft gaat kopers van een illegale Windows XP versie, compenseren door de gekochte illegale kopieën om te ruilen tegen echte exemplaren. Er zit echter wel een addertje onder het gras; De eigenaren moeten de verkoper van de kopie bij Microsoft aangeven.

De actie maakt onderdeel uit van Microsoft’s Windows Genuine Advantage (WGA) programma en is voorlopig alleen beschikbaar voor inwoners van de Verenigde Staten.
Het WGA programma is een initiatief waarmee gebruikers worden gestimuleerd om hun Windows versie te registreren bij Microsoft. Mensen die dit doen krijgen extra’s bij het Microsoft Download Center en volledige toegang tot alle updates.

Inwoners van de VS blijven ook gewoon veiligheidsupdates ontvangen, ook al zijn ze in het bezit van een illegale kopie. Microsoft heeft echter in andere landen, deze updates wel aan banden gelegd. Gebruikers van een illegale kopie krijgen daar alleen de kritieke updates.

Als gebruikers hun illegale Windows XP kopie willen omruilen, moeten ze zoals gezegd eerst een formulier invullen. Op dit formulier, dat vetrouwelijk wordt behandeld, moet de gebruiker informatie over de verkoper invullen. Ook moeten ze de illegale kopie opsturen, tezamen met het aankoopbewijs.
Microsoft beseft dat niet veel mensen aan deze laatste twee eisen kunnen voldoen. De mensen die geen bonnetje of kopie kunnen opsturen krijgen daarom via de e-mail een activatiecode, die direct gebruikt kan worden. Vervolgens ontvangen ze later via de post een officiële Windows versie.