2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft gaat een nieuw systeem van royalty’s opstarten voor de nieuwe XBOX 360. Daarmee hoopt Microsoft naar alle waarschijnlijheid voor elkaar te gaan krijgen wat niet lukte met de huidige XBOX, namelijk winst maken.

Het nieuwe royalty systeem houdt in dat accessoiremakers alleen nog randapparatuur voor de XBOX 360 mogen maken als ze daarvoor toestemming hebben van Microsoft. Om dat veilig te stellen gaat Microsoft een nieuw beveiligingssysteem inbouwen waar alleen bedrijven toegang tot krijgen die een deal gesloten hebben met Microsoft.

Bij de huidige XBOX hanteerde Microsoft ook al een royalty systeem, maar fabrikanten waren niet verplicht om daar deel aan te nemen. Bedrijven hadden de keuzen om een deal te sluiten met Microsoft en als beloning mochten ze het XBOX logo voeren op hun producten. Echter was het ook toegestaan om zonder een deal producten voor de XBOX te bouwen, maar daar mocht niet het XBOX logo opstaan.

Het is zeer waarschijnlijk dat het nieuwe systeem deel uit maakt van Microsoft’s strategie om winst te maken met de nieuwe console. Met de huidige console was dit niet mogelijk, omdat Microsoft een plekje wilde veroveren op de consolemarkt. Volgens analysten heet Microsoft duidelijk gemaakt dat het bij de XBOX 360 wel degelijk om winstgevendheid zal gaan. Maar het is ook goed mogelijk dat Microsoft met het nieuwe systeem wil garanderen dat de consument alleen kwaliteitsproducten voor zijn XBOX 360 kan kopen.

Microsoft wilde geen details vrijgeven over het royalty systeem of aangeven hoe het nieuwe systeem zich verhoudt tot het oude systeem. Een vertegenwoordiger van Microsoft verklaarde aan C|NET News.com dat Microsoft de gebruiker de best mogelijke ervaring wil bieden.