Nikon heeft gisteren twee digitale camera’s onthuld met ingebouwde Wi-Fi mogelijkheden. Volgens Nikon zijn het de eerste camera’s op de markt die deze mogelijkheid bieden.

Momenteel zijn er al camera’s op de markt die draadloos foto’s kunnen versturen naar printers en computers, maar de meeste werken met bluetooth of andere draadloze mogelijkheden. Momenteel zijn er maar een aantal fabrikanten die in Wi-Fi mogelijkheden voor camera’s investeren.
Zo meldde Kodak in januari van dit jaar ook te werken aan een camera met Wi-Fi mogelijkheden. Daarvoor moet echter wel een optionele Wi-Fi kaart worden gekocht. Deze camera komt naar verwachting in oktober van dit jaar op de markt.

De camera’s van Nikon zullen 15 september al beschikbaar zijn. Zoals gezegd zullen er twee modellen zijn, namelijk de Coolpix P1 en de P2. De eerste is een 8-megapixel camera en de tweede heeft 5-megapixels. Beiden zijn verder voorzien van een 2,5 inch LCD scherm. Video’s opnemen kan in zeven verschillende modes met 30 frames per seconde. In zes van deze modes kan er ook nog geluid worden opgenomen.

De camera’s ondersteunen het 802.11b and 802.11g protocol en kunnen middels een optionele adapter worden aangesloten op printers met de PictBridge technologie. De prijzen zijn 549,95 dollar voor de P1 en 399,95 voor de P2.
Zowel Nikon als Kodak hopen met hun Wi-Fi camera’s zich meer in de kijker te spelen bij de consument, maar de technologie is nog niet vaak toegepast op camera’s en kan daardoor nog niet helemaal goed uitgewerkt zijn.

Zo bleek uit een eerste review door David Pogue van de New York Times dat de P1 en P2 niet direct op een computer of printer aangesloten kunnen worden. De gebruiker moet eerst software installeren op de pc en vervolgens de camera aansluiten middels de USB-kabel. Daarna moeten de verbinding ingesteld worden op de camera. Er kunnen maximaal negen verbindingen worden ingesteld. Het geheel werkt dus nog niet zo makkelijk als dat bijvoorbeeld laptops en PDA’s omgaan met Wi-Fi.