1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De krant Star-Bulletin uit Honolulu heeft journalist Tim Ryan ontslagen, omdat hij voor zijn stukken nogal veel gebruik maakte van informatie die terug te vinden is op de online encyclopedie Wikipedia.

Volgens redacteur Frank Bridgewater waren er in Ryan’s verhalen passages en zinnen terug te vinden, die op Wikipedia stonden, voordat het in de krant stond. Daarnaast verwees Ryan in zijn stukken nooit naar Wikipedia.
Ryan werkte al sinds 1984 bij de krant en al zijn berichten die op starbulletin.com verschenen zijn inmiddels aangepast.

Ryan’s plagiaat kwam aan het licht toen Wikipedia redacteurs in één van Ryans berichten passages terugvonden die ook gebruikt werden in het Wikipedia artikel over Aloha vlucht 243. De redacteurs werden er op hun beurt op gewezen door degene die het stuk op Wikipedia had gezet en Ryan’s artikel via Fark.com las.

Toen ook de krant er lucht van kreeg, verklaarde Ryan dat hij zijn informatie via Reference.com had verkregen en niet via Wikipedia. De krant besloot om zijn verhaal na te trekken. Daaruit bleek niet alleen dat Ryan gelogen had, maar ook dat hij vaker stukken kopiëerde van internetsites.
Opmerkelijk was overigens dat de krant na klachten van Wikipedia nog niet overging tot ontslag, maar dat wel deed toen diverse persdiensten aandacht gingen besteden aan het verhaal.

De verklaring van de krant is hier te vinden.