2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Big Brother awards zetten elk jaar personen, bedrijven of overheden in de kijker die inbreuken op privacy hebben bevorderd.

Minister Verdonk wint de negatieve Big Brother Award wegens het openbaar maken en het bagatelliseren van de ‘status asielzoeker’ van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Er is veel aandacht besteed aan de geloofwaardigheid van de minister, maar toch is de jury van mening dat het privacy-punt onderbelicht is gebleven. "Het blijkt hier zeer goed dat privacy erg belangrijk is om de veiligheid van personen te garanderen", laat een jurylid weten.

Andere genomineerden voor de negatieve Big Brother Award in de categorie personen waren minister Zalm, vanwege het plan om banken toegang te geven tot het burger service nummer en Peter R. de Vries met zijn voorstel om een databank met DNA materiaal van alle Nederlanders aan te leggen.

Sony BMG versloeg Translink en Brein in de categorie bedrijven. Sony had spyware geïnstalleerd op maarliefst 2,6 miljoen audio cd’s onder het mom van kopieerbeveiliging. De rootkit werd ontdekt en het bedrijf bracht onmiddellijk een digitaal lapmiddel uit. Om deze patch te krijgen, moest men echter veel persoonlijke gegevens afstaan en na de installatie kwam zelfs een versleutelde communicatie met Sony BMG tot stand.

Het Flevoziekenhuis viel in de prijzen in de categorie overheden en instellingen omdat ze een uiterst slechte beveiliging hebben voor gegevens van patiënten.

In de categorie voorstellen verdiende het Kabinetsvoornemen de prijs voor de centrale opslag van de biometrische gegevens die iedere Nederlander zal moeten afstaan om een nieuw paspoort te krijgen.

Voor het eerst heeft de jury ook besloten dit jaar een positieve award uit te reiken, genaamd de Winston Award. Deze gaat naar Professor mr. Hans Franken, hoogleraar recht en informatica aan de Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer (CDA).
Omwille van zijn aanhoudende inzet tegen de bewaarplicht van verkeersgegevens valt Franken in de prijzen.