1 min

Tags in dit artikel

,

Muzikanten zonder platencontract, maar die toch wat willen verdienen met hun muziek, kunnen vanaf nu terecht op iTunes en Rhapsody. Daar zorgde het bedrijf Tunecore voor.

Tunecore sloot een deal met beide downloaddiensten, zodat muzikanten er hun muziek op kunnen aanbieden. Tunecore eist geen percentage van de winst, het werkt met een vast bedrag van 99 dollarcent per liedje dat verschijnt in de winkels en de muzikant hoeft geen rechten af te staan of contracten te tekenen.

De downloadwinkels zelf krijgen een percentage van de verkoop, net als de muzikant. Hoeveel dit is kan Tunecore niet bekend maken. In een normale situatie krijgen de platenmaatschappijen 60 procent van de winst toebedeeld. De overige 40 procent is voor uitgevers, de downloadwinkel, componisten en de muzikant. Volgens Jeff Price, oprichter van Tunecore, krijgen de muzikanten echter een zeer aannemelijk deel van de winst. Daardoor zouden ze meer verdienen via deze dienst dan pakweg Madonna of Avril Lavigne, die wel een platencontract in handen hebben.

Niet ondenkbaar is de mogelijkheid dat een onbekende band of artiest zich via deze weg omhoogwerkt. Dat is ook één van van de doelen die Tunecore voor ogen heeft. Betaling gaat trouwens via Paypal of overschrijving naar een Amerikaanse bank.