2min

Tags in dit artikel

, ,

Al 20 jaar levert het trouwe BIOS zijn werk om de computer op te starten en te regelen onafhankelijk van het besturingssyteem. Intel gaf meer informatie over de opvolger ervan.

Een drietal jaar geleden sprak men al van dit nieuwe stukje software die het BIOS zou vervangen. Deze belemmert vooruitgang, en komt nogal primitief over. De simpele navigatie en de lage resoluties zijn ouderwets, en de technieken erachter zijn verouderd. Het "nieuwe bios" van Intel zou met EFI, wat staat voor Extensible Firmware Interface hier komaf mee maken.

Deze nieuwe manier van opstarten zou ondersteunt worden door Microsoft Vista. Microsoft en Intel werken dan ook al een heel eind samen aan het project. Toch is nu geen zekerheid over het al dan niet ondersteunen van de firmware in het nieuwe besturingssyteem. De laatste tijd gaan er dan ook heel wat geruchten de ronde.

Met EFI zullen er veel minder conflicten zijn tussen verschillende apparaten. Ze zullen veel beter communiceren en een nieuw besturingssyteem installeren na het vervangen van het moederbord zal dan ook niet meer nodig zijn. EFI zorgt voor een onmiddellijke verbinding tussen de hardware en het besturingssysteem.

Ook grafisch zal er heel wat veranderen, de lage resolutiebeelden en de karige grafische interface in het BIOS en tijdens het opstarten zal een heel nieuwe look krijgen. Het opstarten zelf zal ook veel sneller gaan.

Het probleem is op dit moment nog dat de hardware EFI moet ondersteunen, evenals de software. Intel past de techniek reeds toe op verschillende netwerkkaarten. Natuurlijk moet Microsoft nog meewerken indien het een succes wel worden.

Op Mac pc´s is de nieuwe firmware reeds aanwezig, maar zoals eerder gezegd spelen een aantal grote factoren mee hoe vlug het naar de PC komt. Na jarenlange speculatie over de opvolger van BIOS, is het nu tijd voor een verandering.