2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel is van plan om in 2020 de Basic Input/Output System (BIOS)-ondersteuning uit zijn Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) verwijderd te hebben. Verouderde hardware zal daardoor niet meer werken. Het bedrijf komt met deze stap om een betere beveiliging te realiseren.

Het originele BIOS werd 36 jaar geleden ontwikkeld. Het was IBM dat gebruik ging maken van de bibliotheek waarin we basisinstructies vinden. Andere bedrijven gebruiken sindsdien ook BIOS, dat lang in pc’s aanwezig bleef. Intel implementeerde echter onlangs UEFI, waarbij BIOS-ondersteuning nog een optie is.

In 2020 zal die mogelijkheid dus verleden tijd zijn. Op een doorsnee gebruiker zal het besluit waarschijnlijk weinig effect hebben, maar er zullen toch organisaties zijn die op verouderde hardware vertrouwen. Zij moeten de keuze gaan maken over hoe ze verder willen. Het is mogelijk dat ze de apparaten verlaten, dat er gebruikgemaakt wordt van oudere platformen of dat ze kiezen voor ondersteunende platformen.

Geen keuze meer

Tijdens de introductie van UEFI werden er Compatibility Support Module (CSM) en UEFI-systeemklassen geïntroduceerd. Dit met het doel om de overgang van BIOS naar UEFI makkelijker te maken. Intel wil CSM-ondersteuning in 2020 verwijderd hebben, waardoor er van UEFI klasse 3 gebruikgemaakt kan worden. Veel pc’s maken vandaag de dag gebruik van klasse 2, waarbij er nog te kiezen valt tussen UEFI en BIOS.

Nieuwe platformen zullen tevens niet in staat zijn om 32-bits besturingssystemen en software te draaien. Daarbij komt dus ook kijken dat oudere hardware niet compatibel is met het nieuwe UEFI. Intel probeert zijn partners aan te sporen om de UEFI-gebruikerservaring te verbeteren, terwijl ook features uit UEFI zoals veilig opstarten gepromoot worden.

Hoewel Intel gaat stoppen met BIOS-ondersteuning, betekent dat niet dat alles in 2020 verandert. Concurrent AMD heeft bijvoorbeeld nog niet laten weten of het voorbeeld gevolgd wordt. We zullen dus nog af moeten wachten wat betreft de reacties.