2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft gisteren laten weten dat het de release van haar nieuwe besturingssysteem Windows Vista uit moet stellen, waardoor het pas in januari van 2007 op de markt zal komen.

Microsoft moet de introductie van het besturingssysteem uitstellen, omdat het bedrijf nog een aantal aanpassingen wil doen aan de veiligheidsaspecten van Vista. Het bedrijf wil het veiligheidsniveau hoger dan ooit maken, mede vanwege alle problemen met Windows XP. Dat kost echter wel een paar weken werk extra.
Ook aan de gebruiksvriendelijkheid van het systeem wil Microsoft nog een aantal kleine zaken veranderen.

Overigens heeft het uitstel van het systeem niet op iedereen evenveel invloed. De ontwikkelingsfase van het systeem zal nog dit jaar afgerond worden en zakelijke klanten die gebruik maken van Microsofts volume licensing systeem krijgen hun exemplaren wel in november toegestuurd.

De vertraging zorgt er echter wel voor dat sommige PC bouwers hun eerste apparaten met Vista pas in januari op de markt kunnen brengen. Een aantal PC bouwers zouden naar alle waarschijnlijkheid wel de mogelijkheid krijgen om Vista voor het einde van het jaar mee te leveren, maar Microsoft wil daarin één lijn trekken. De ‘echte’ launch van Vista zal daarom in januari plaats gaan vinden.

Het uitstel is een nieuwe tegenslag voor Microsoft, mede vanwege het feit dat het bedrijf eerder veel voorgenomen opties in Vista liet vallen, om zo een release in 2006 te kunnen bewerkstelligen. Ook verloor het bedrijf veel tijd aan het ontwikkelen van Service Pack 2 voor Windows XP.

Het nieuws is echter niet alleens slecht voor Microsoft, maar volgens analisten zeer zeker ook voor PC bouwers. Het vierde kwartaal is traditiegetrouw het beste kwartaal voor de verkoop van PC’s, omdat in dat kwartaal de grote feestdagen plaatsvinden. De markt had voor dit jaar goede verwachtingen, mede omdat de introductie van Vista voor een boost van de verkoopcijfers zou gaan zorgen.
Microsoft verwacht echter geen verandering in de verkoop van PC’s en ook voor het bedrijf is de release financieel gezien niet echt een probleem, omdat het fiscale jaar van Microsoft van juli tot juni loopt.

Microsoft had overigens in de planning staan om Vista tegelijkertijd met Office 2007 te gaan promoten, maar het is niet duidelijk of deze campagne gaat veranderen in verband met het uitstel van Vista.