Eindelijk is het zover, de telefoonbedrijven gaan hun tarieven verlagen voor het bellen in het buitenland. En ze verlagen het ook niet met een klein beetje, ze hebben namelijk belooft dat de tarieven met maarliefst de helft naar beneden gaan. Toch hebben ze er nog geen haast mee, want de tarieven zijn pas na de zomervakantie geldig.

De kosten voor het bellen in het buitenland liggen vele malen hoger, dan het normale bellen in het binnenland. De reden daarvan is omdat er geen gebruik wordt gemaakt van het eigen netwerk, maar van een andere provider. En deze rekenen hoge kosten door naar je eigen provider.

De zes telefoonbedrijven, waaronder T-Mobile en Orange, hebben afgesproken de tarieven per oktober 2006 te verlagen. De kosten mogen maximaal nog maar 45 eurocent per minuut zijn. Het jaar daarna de kosten nog maar 36 eurocent zijn. Deze verlagingen komen neer op een halvering van de tarieven die tegenwoordig worden gerekend.

De bedrijven denken met deze verlaging tegemoet te komen van de eis die de Europese Commissie had opgelegd om het bellen in het buitenland goedkoper te maken, want deze rezen de pan uit. De bedrijven hebben samen ongeveer tweehonderdmiljoen mobiele gebruikers.

Wat wel opvalt, is dat KPN nog niet bij de zes telefoonbedrijven behoort. Het concern wil eerst afwachten wat de Europese Commissie zegt over het voorstel van de zes bedrijven. Een woordvoerder van KPN vertelde dat KPN wel altijd concurrerende tarieven zal aanbieden. Dus om een lang verhaal kort te maken, zal KPN de tarieven ook verlagen als het voorstel wordt goedgekeurd. Het is dan alleen nog niet duidelijk of zij zich dan ook bij de groep gaan voegen.