Geinspireerd door de Zweedse politieke partij ‘Piratpartiet’ hebben een aantal Amerikanen een eigen partij opgestart die voor het legaliseren van uitwisselen van mediabestanden is.

The Pirate Party willen naar eigen zeggen de copyrightwetten fundamenteel hervormen, het patentensysteem afschaffen en ervoor zorgen dat de privacy van Amerikanen gerespecteerd wordt.

De partijleden beschuldigen de kartels in de mediawereld ervan dat ze de technologische vooruitgang dwarsbomen en de individuele vrijheden van burgers schenden. Daarbij doelen ze op organisaties als de Motion Picture Association of America (MPAA) en the Recording Industry Association of America (RIAA).

Deze organisaties zouden peer-to-peer netwerken opzettelijk hebben vervuild met nepbestanden en het politieke systeem hebben beinvloed met donaties en door te lobbyen. De piratenpartij heeft inmiddels een eigen website, waar momenteel alleen een verklaring te lezen is. Binnenkort zou daar echter een volledige site moeten verschijnen.