Het engeneeringteam van hardwarefabrikant Toshiba heeft de Nikkei Business Publications Technology Award gewonnen in de categorie electronics/home digital appliances. Het bedrijf kreeg de prijs voor haar harde schijven die werken met perpendicular recording.

Volgens de jury is Toshiba het eerste bedrijf dat harde schijven op basis van perpendicular magnetic recording (PMR) heeft weten te commercialiseren. PMR schijven schrijven de data verticaal (perpendicular) weg in plaats van horizontaal (longtitude), zoals bij huidige harde schijven. Daardoor kan er meer data weggeschreven worden op hetzelfde oppervlak.

Diverse bedrijven waaronder Hitachi, Seagate zijn bezig met dergelijke harde schijven, maar de jury vind dus dat Toshiba daar het eerst succesvol in was. Het bedrijf kondigde haar eerste PMR schijven in december 2004 al aan en heeft sinds die tijd een tweetal 1,8 inch schijven uitgebracht met een capaciteit van 40GB en 80GB. In augustus komt het bedrijf met een 2,5 inch harde schijf met een capaciteit van 200GB.

De Nikkei Business Publications Technology Award is een Japanse prijs die uitgereikt wordt aan bedrijven wiens technologie een grote impact heeft op de Japanse industrie en gemeenschap. Overigens is Toshiba met haar harde schijven niet alleen succesvol in Japan, het bedrijf heeft een marktaandeel van 30 procent in de markt voor consumentenschijven. Daarnaast heeft het bedrijf een marktaandeel van 29 procent in de markt voor harde schijven die kleiner zijn dan 2,5 inch. Met deze percentages gaat Toshiba in beide markten aan kop.