min

Tags in dit artikel

, ,

ATI maakt in een presentatie bekend dat in het besturingssyteem Vista standaard een benchmarkprogramma aanwezig zal zijn. Met het programma krijgt de computer een cijfer toegekend die als norm kan dienen voor bepaalde applicaties.

Het programma, dat de naam "Windows Experience Index" draagt, zal al bij de eerste start van Windows Vista uitgevoerd worden. Gedurende 30 seconden worden verschillende onderdelen van de computer getest en een cijfer van 1 tot 5 toegekend. De onderdelen van de test bestaan uit een test voor de snelheid van de processor, twee voor het werkgeheugen en twee voor de grafische rekenkracht van de computer.

Nu komt in de praktijk vaak voor dat één onderdeel van de computer de boosdoener is en de complete prestaties naar beneden haalt. Bijgevolg lopen spellen niet zoals het zou moeten , maar weet men vaak niet wat de oorzaak is. Het benchmarkprogramma houdt hier rekening mee, en houdt als uiteindelijk cijfer de laagst presterende van de test. Op die manier weet je wat je computer minimaal aankan.

Windows Vista draait in grote mate om grafische prestaties en rekenkracht. Bij de indeling van de systemen zijn dit dan ook de belangrijkste factoren. Microsoft categoriseert de systemen onder "Basic" en "Premium". Om tot de categorie Premium te kunnen behoren moet het systeem minimaal over twee beeldschermen beschikken en moet het in staat zijn twee of meer "High Definition" streams tegelijk op te nemen.

De systeemeisen voor Vista blijven natuurlijk gelijk, maar de programma´s en games zullen blijven evolueren. Om daarmee rekening te houden zal men de criteria om een bepaalde score te halen elk jaar verhogen. Om op hetzelfde niveau te presteren met je systeem zal je dus moeten upgraden.