2min

Tags in dit artikel

, ,

KPN gaat een systeem leveren dat in alle treinen kan worden ingezet, dit is besloten nadat de NS en Prorail hebben laten weten dat zij intercitytreinen willen voorzien van actuelere reizigersinformatie.

Het project Infoplus moet ervoor zorgen dat de reiziger beter voorzien wordt van informatie. Dit wil men onder anderen doen door de oude rolborden op de perrons te vervangen door digitale informatieborden.
Wat men hiermee uiteindelijk wil bereiken is dat zowel op het internet, het station, in de trein en op alle andere locaties dezelfde reisinformatie zichtbaar is.

Het project Infoplus is een project wat al langer loopt, echter is heeft dit project een tegenslag gehad doordat het om technische redenen moeilijk was om dit toe te passen.
Hiervoor hebben de NS en Prorail toegestemd dat dit in etappes uitgevoerd zal worden en is het budget opgehoogd van 135 miljoen naar 150 miljoen.

In eerste instantie was er gekozen voor een lichtkrantsysteem dat in één type trein zou kunnen worden ingebouwd. Na overleg is men van dit idee afgestapt en zal nou door KPN een systeem geleverd worden dat in alle treinen toegepast kan worden en vervolgens aangesloten zal worden op de centrale database, de database waar de monitoren op de stations ook op aangesloten is.

Het nieuwe idee van KPN is dat in de coupés beeldschermen komen te hangen waarop de actuele reisinformatie te zien is samen met de vermelding of de aansluiting al dan niet gehaald kan worden.
Naast de reisinformatie zal ook een tv-uitzending genaamd NS-tv getoond worden, hierop zullen nieuws- en weerberichten zonder geluid te zien zijn.
Ook zal in de treinen draadloos internet komen waar de reizigers gebruik van kunnen maken.

De eerste intercitytreinen worden volgens de planning eind dit jaar met de nieuwe technieken uitgerust.