1 min

Tags in dit artikel

, ,

Onze oosterburen krijgen binnenkort te maken met een belasting op het kijken van TV op een mobieltje met UMTS of op laptops. Deze belasting kan oplopen tot zeventien euro per maand.

Nederlanders betaalden tot 2000 ook een omroepbijdrage, in de volksmond bekend als kijk- en luistergeld. Hiermee werden de kosten voor de publieke omroepen betaald, maar sinds de onderhandelingen van Paars II worden worden deze kosten betaald uit de algemene belastingpot. In veel andere Europese landen, waaronder Duitsland, is de heffing echter nog altijd van toepassing en daar krijgen de Duitsers nu nog een heffing bovenop.

Overigens gaat de extra heffing niet gelden voor consumenten die al kijk- en luistergeld betalen, maar wel voor bedrijven. Als het tegenzit moeten de bedrijven voor elke locatie waar met een mobieltje of laptop TV gekeken wordt heffing betalen, waardoor de kosten flink op kunnen lopen. Kleine bedrijven hebben dan ook geprotesteerd tegen de heffing die vanaf 2007 ingevoerd zal worden.

Ook Zweden denkt momenteel aan het invoeren van een dergelijke heffing, maar het wetsvoorstel is momenteel nog vrij onduidelijk. In Nederland zijn voor zover bekend geen plannen om het kijk- en luistergeld weer in te voeren voor mobiele apparaten.