4min

Tags in dit artikel

, ,

Oplossingen voor wifi versterken variëren van goedkope wifi-extenders tot dure mesh-netwerken die nog volop in ontwikkeling zijn. Dit soort volledig draadloze artikelen varieert ontzettend in kwaliteit en functie, dus de consument kan door de veelheid aan keuzes al snel door de bomen het bos niet meer zien. Welke producten doen wifi versterken bij welk soort internetgebruik? Hieronder volgt een uiteenzetting.

Wifi versterken: bij de basis beginnen

Wil je je wifi versterken dan is het op de eerste plaats belangrijk om na te denken over stappen om je netwerk te verbeteren voordat je überhaupt producten als wifi-extenders hoeft te bestellen. Het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe en betere wifi router kan vaak al een groot deel van de problemen met een draadloos netwerk oplossen. Ook is het mogelijk om je netwerk te analyseren met apps voor je smartphone zoals WiFi-Analyzer of Network Analyzer om uit te vinden waar je netwerk nu eigenlijk sterk of zwak is. Als je er dan achter komt dat je je router alleen maar naar de andere kant van je woonkamer hoeft te verplaatsen, is wifi versterken niet nodig en bespaart dat een hoop geld.

Powerline-adapters

Buiten het aanschaffen van een nieuwe router is het qua wifi versterken ook een optie om een powerline-adapter te kopen. Hoewel dit niet echt een draadloze oplossing is moet het wel worden genoemd als manier om wifi versterken te bereiken, aangezien het een vrij simpel installeerbare optie is. Het is dus in feite een bekabelde optie, doordat je je stroomnetwerk gebruikt als internetkabel. Een adapter die is verbonden met je router verzendt je verbinding naar een tweede adapter ergens in een stopcontact van je stroomnet. Die adapter zendt dan daar weer je draadloze netwerk uit. Dit betekent wel dat je afhankelijk bent van de locatie van stopcontacten om je wifi-extenders te plaatsen. In sommige situaties kan het voor wat betreft wifi versterken een oplossing zijn, maar de rest van dit artikel zal focussen op echt draadloze oplossingen die geen aansluiting op je stroomnetwerk nodig hebben.

Gewoon verbinding, geen poespas

Als je probleem bij wifi versterken is dat er ergens in je huis of kantoor geen fatsoenlijke verbinding te maken is, en het niet uitmaakt of je geweldig snel kunt streamen, dan is een klassieke extender als wifi versterker kopen een prima oplossing. Deze producten vervullen hun functie (wifi versterken) het best als ze binnen het bereik van je router opgesteld worden, maar dan meer in de buurt van de plek waar je verbinding wegvalt. Ze ontvangen en zenden je draadloze netwerk tegelijkertijd weer uit, waardoor het bereik dus vergroot wordt. Het nadeel van de traditionele (en dus goedkopere) wifi-extenders is dat er een duidelijk verlies van internetsnelheid plaatsvindt, doordat dit uitzenden en ontvangen tegelijkertijd gebeurt. Als er dus gewoon gesurft moet kunnen worden op een bepaalde plek is het een goede oplossing die ook nog eens makkelijk te installeren is, maar voor internet met hoge snelheid kun je qua wifi versterken beter kiezen voor een optie uit het hogere segment.

Wifi versterken: draadloos sneller dan het licht

Voor de zwaardere workloads zijn er tegenwoordig voldoende opties beschikbaar om je netwerk uit te breiden zonder geweldig aan snelheid in te boeten. De iets duurdere wifi-versterkers ontvangen en verzenden gegevens efficiënter dan goedkopere modellen, waardoor dus minder capaciteit verloren gaat. Overigens ligt het ook weer aan de kwaliteit van je router hoe goed duurdere wifi-extenders hun hogere capaciteit kunnen gebruiken. Als je bijvoorbeeld een dual-band extender gebruikt met een single-band router, heb je natuurlijk niks aan de dual-band functionaliteit van je wifi-extender. Dit principe rond wifi versterken geldt voor alle functies van een wifi-extender: check altijd je routercompatibiliteit. Dit probleem is natuurlijk uit de wereld als je al je apparaten van hetzelfde merk koopt om je netwerk in zijn geheel te upgraden.

Wifi versterken met mesh-netwerken

Het verbeteren van je draadloze netwerk (lees: je wifi versterken) kan ook met de nieuwe mesh-technologie die een aantal merken vandaag de dag aanbieden. Bij mesh-netwerken koop je een volledige set met router en wifi-extenders, waarmee je in principe een wifi-versterker in iedere ruimte kunt plaatsen. Deze extenders, in het geval van mesh ook wel nodes genoemd, staan dan niet alleen met de router in verbinding maar ook met elkaar. Het nadeel van deze wifi versterken techniek is echter dat dit soort sets nogal prijzig is in vergelijking met gewone wifi-extenders. ook is het maar de vraag of veel mensen het nodig hebben. Met een router die up-to-date is en een wifi-versterker op slecht bereikbare plekken is de grootste problematiek meestal opgelost. Wel is het zo dat mesh-netwerken op dit moment de ultieme draadloze manier is om je internet zo snel mogelijk te krijgen, dus het is een geweldig product om aan te schaffen als je het gewoonweg leuk vindt om het uiterste van de hedendaagse technologie te vragen.

In conclusie: hoe je wifi versterken

Samenvattend is bij wifi versterken het probleem dat je wil oplossen de belangrijkste factor in het beslissen bij het aanschaffen van een bepaald product. Check altijd eerst of je router up to date is. Als je netwerk dan nog niet naar tevredenheid werkt, wil je dan gewoon verbinding maken op plekken die je router niet goed bereikt? Koop dan een eenvoudige wifi-versterker. Wil je snel draadloos internet met zo min mogelijk verlies van capaciteit als je met je extender verbinding maakt? Eenvoudig wifi versterken dus? Kies dan een wifi-extender uit het hogere segment en let erop dat je router en je extender compatibel zijn. Wil je het uiterste vragen van je thuisnetwerk? Schaf dan een set voor mesh-netwerken aan en loop bij wijze van spreken van je zolder naar je kelder zonder enig verschil in verbinding te merken. Het staat hoe dan ook vast dat kabels trekken niet meer de enige bevredigende oplossing is qua wifi versterken bij een zwak draadloos netwerk op bepaalde plekken in en om je huis.