Minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing heeft vandaag aan de Tweede Kamer beloofd dat de stemmachines beter beveiligd zullen worden en dat er een onafhankelijke commissie ingesteld zal worden die het stemproces onder de loep gaat nemen.

Nicolaï werd door de Tweede Kamer op het matje geroepen, nadat de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl vorige week op haar website liet weten dat de stemcomputers van fabrikant Nedap kinderlijk eenvoudig te manipuleren zijn en daardoor fraudegevoelig zijn. Nedap levert ruim 8.000 stemmachines aan gemeentes, nog eens 1.200 exemplaren worden geleverd door Sdu.

Nedap is momenteel bezig om alle 8.000 machines te controleren. Zo wordt er gecontroleerd of er gerommeld is met de machines. Andere maatregelen betreffen een nieuwe chip en software en een unieke ijzeren zegel. Sdu heeft nog geen actie ondernomen, maar Nicolaï vindt dat die apparaten in ieder geval verzegeld moeten worden. Stembureaus zullen verder instructies ontvangen hoe ze om moeten gaan met de machines, op het gebied van opslag en controle van de verzegeling. Als laatste maatregel zal ook onderzoeksinstituut TNO de systemen middels een steekproef gaan controleren.

Een punt wat nog wel zorgen baart is de mogelijkheid om de radiosignalen die de Nedap apparaten uitzenden te onderscheppen en zo te kunnen achterhalen waar iemand op gestemd heeft. Nicolaï heeft daarvoor de hulp ingeschakeld van de AIVD, omdat zij ervaring heeft met afluisterapparatuur.

Overigens heeft de Kamer haar waardering uitgesproken voor acties van de actiegroep wijvertrouwenstemcomputersniet, komende vrijdag zal de Minister een gesprek hebben met de groep. Ook de groep was na afloop van het debat tevreden, een woordvoerder liet wel weten dat de groep betwijfelt of de maatregelen nog voor de landelijke verkiezingen in november genomen kunnen worden.