2min

Tags in dit artikel

, , ,

Elektronica fabrikant Fujitsu heeft een doorbraak op het gebied van magnetische geheugenopslag bekend gemaakt. Op basis van een technologie met de benaming ‘patterned media’ is men er in het laboratorium in geslaagd om het oppervlak van een magneetschijf uit een harddisk te voorzien van een patroon van minuscule putjes met een diepte van 25 nanometer. Daarmee verwachten de onderzoekers in de nabije toekomst een datadichtheid van een terabit per vierkante inch te bereiken. Huidige harddisks halen een dichtheid van 400 Gigabit/inch².

Tot nu toe bestond de magnetische laag van een schijf in een harddisk uit magnetische deeltjes die zich afhankelijk van hun polariteit tot eilandjes bundelen en op deze wijze een bit vertegenwoordigen. In conventionele harddisks liggen de bits vrijwel tegen elkaar. Wanneer men de gemagnetiseerde deeltjes binnen de bits probeert te verkleinen, dan gaan de naast elkaar gelegen bits elkaar meer beïnvloeden en dit leidt al snel tot dataverlies. Bij de nieuwe methode wordt de grootte van de magnetische eilandjes en de afstand tussen de eilandjes nauwkeurig gedefinieerd met behulp van een nieuwe, met een laser op de magneetschijf aangebrachte, structuur.

‘Patterned Media’ is gebaseerd op een in november 2006 gepresenteerde technologie die ‘Thermal Assisted Magnetic Recording’ wordt genoemd. In juni 2005 presenteerde Fujitsu al de eerste onderzoeksresultaten met Patterned Media Recording. Hiervoor werd voor het eerst een aluminium drager toegepast, waarin nano-gaten met een hoge dichtheid en geordende structuren konden worden gevormd. Met een methode die Fujitsu Land/Groove-Texturing noemt, worden bovendien discrete sporen aangebracht, waarin de nanogaten later worden gevormd.
Fujitsu verwacht rond 2010 harddisks met deze nieuwe technologie op de markt te kunnen brengen.