2min

Tags in dit artikel

, ,

Processorfabrikant Intel heeft laten weten dat het begonnen is met de verscheping van de eerste classmate pc’s. Deze goedkope pc’s zullen hun weg in eerste instantie naar Brazilië en Mexico vinden, maar later dit jaar nog naar meer dan 25 andere landen.

Intels PC voor ontwikkelingslanden is een concurrent van de goedkope pc van de One Laptop per Child (OLPC). De Classmate is door Intel ontwikkeld onder haar World Ahead Programma, waarbij de chipgigant wil inspringen op de kennis van leraren en technologische mogelijkheden, om zo het onderwijs in ontwikkelingslanden te stimuleren. Intel leidt leraren op werkt samen met lokale organisaties en fabrikanten.

Uiteraard is de Classmate pc voorzien van Intel hardware, te weten een Mobile Processor ULV met een kloksnelheid van 900 MHz. Verder is er 256MB DDR2 geheugen, een ethernetpoort en Wi-Fi aanwezig. Het scherm van het apparaatje meet zeven inch diagonaal en afhankelijk van het gekozen besturingssysteem is er 1GB of 2GB NAND flashgeheugen aanwezig. Afhankelijk van het land waar de Classmate uitgebracht wordt staat er Windows XP met Office XP, Mandriva Discovery 2007 met OpenOffice, of Metasys Classmate 2.0 met OpenOffice op het systeem.

Daarnaast heeft Intel nog diverse applicaties ontwikkeld, waaronder anti-diefstalsoftware, monitoringssoftware voor leraren, parental control en een applicatie waarmee leerlingen snel een notitie kunnen maken en opslaan.
De komende vijf jaar zal Intel meer dan één miljard dollar investeren in haar Intel World Ahead Programma en in die tijd moeten er in 30 landen meer dan tien miljoen leraren getraind worden. Het is de verwachting dat tegen 2010 meer dan 100 miljoen studenten voordeel zullen hebben ondervonden van het programma.