1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Western Digital heeft een 250GB hardeschijf uitgebracht in haar 2,5-inch Scorpio serie. De 5400 RPM SATA schijf maakt gebruik van Perpendicular Magnetic Recording-technologie (PMR) wat zorgt voor een grotere datadichtheid.

Bij PMR worden gemagnetiseerde databestanden verticaal geplaatst ten opzichte van de draaiende schijf, terwijl dat bij hardeschijven zonder deze techniek horizontaal gebeurt. De datadichtheid wordt daardoor groter, wat resulteert in grotere opslagcapaciteiten. Behalve deze techniek is de Scorpio ook voorzien van Western Digitals WhisperDrive techniek die door het gebruik van hoogwaardige zoekalgoritmes leidt tot minder geluid. De ShockGuard techniek combineert daarnaast firmware en hardware voor de bescherming van het schrijmechanisme. Als laatste is er nog de IntelliSeek techniek die de de meest optimale zoeksnelheid berekent en daarmee te snelle verplaatsingen van de turbine voorkomt. Ook dat zorgt voor een stillere werking en minder energieverbruik.

Steeds meer consumenten kiezen voor een laptop in plaats van een desktop. De vraag naar 2,5-inch hardeschijven groeit daardoor ook, ondanks de opkomst van flashgeheugen. Volgens onderzoeksbureau IDC draagt PMR voor een belangrijk deel bij aan die toenemende vraag, het bureau verwacht dat het aantal geleverde 2,5-inch schijven in 2011 twee keer zo hoog zal zijn als in 2006.
De Scorpio 250 GB hardeschijf is per direct beschikbaar en kost ongeveer 180 euro.