2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vrijdag ging in Amerika de iPhone in de verkoop, met lange rijen voor de Apple stores als gevolg. Terwijl een aantal mensen problemen hadden met het activeren van hun exemplaar hadden anderen daar juist geen problemen mee. Zij gingen namelijk meteen aan de slag met het uit elkaar halen van de telefoon.

Een enkeling bediende zich bij het uit elkaar halen van de iPhone van een nogal brute werkwijze. Zo plaatste een zekere Rob uit Miami van het weekend een filmpje op YouTube waarin te zien is hoe hij een iPhone sloopt met een hamer en een schroevendraaier. Het filmpje werd massaal bekeken, maar wekte ook enorm veel boze reacties op. Volgens Rob was het doel niet simpelweg om de iPhone te vernielen, maar om de iPhone snel uit elkaar te halen om te bekijken wat de onderdelen zijn. "We werkten onder tijdsdruk", aldus Rob.

Andere bedrijven hadden echter meer zinnige bedoelingen met het ontmantelen van de iPhone. Het bekende iSuppli is het hele weekend bezig geweest met het analyseren van de onderdelen in de iPhone. Het bedrijf ontmantelt nieuwe apparaten en maakt een inschatting van de kosten van elk onderdeel en de productiekosten. Zo kan bepaald worden wat de kostprijs van een apparaat is en hoeveel winst de fabrikant dus maakt.
In januari deed iSuppli al een eerste inschatting, toen liet het bedrijf weten dat Apple ongeveer een marge van 50 procent heeft op elke iPhone. Of dat ook daadwerkelijk zo is zal waarschijnlijk deze week blijken, als iSuppli haar rapport vrijgeeft. In ieder geval heeft het bedrijf het hele weekend gewerkt aan de analyse. "We hebben niet eerder zoveel mensen aan één product laten werken", aldus Andrew Rassweiler van iSuppli. Analysten en enthousiastelingen zijn zeer geïnteresseerd in de gegevens, omdat Apple over het algemeen terughoudend is over de onderdelen en specificaties van haar producten.


De website iFixit.com was dit weekend één van de eerste sites die een uitgebreid verslag plaatste van een ontmanteling van de iPhone. De site plaatste behalve een hoop foto’s ook uitgebreid technisch commentaar bij de onderdelen. Zo blijkt dat de processor en de geheugenchips van Samsung zijn, terwijl de audiochip van het Britse bedrijf Wolfson Microelectronics is. Marvell Technology Group is verantwoordelijk voor de Wi-Fi chip. Maar waar velen echter nog meer geïnteresseerd in zijn is de eerste site die laat zien hoe het mogelijk is om de iPhone ook via andere providers te gebruiken, of om er programma’s op te installeren, buiten de widgetfunctie om.