2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bijna iedereen heeft ooit wel eens een LCD-scherm gebruikt, ook al was dit in de vorm van een computermonitor, de display van je mobieltje, het scherm van je portable console of in een andere vorm.

Het probleem bij deze schermen is echter altijd geweest dat de beste beeldkwaliteit enkel te verkrijgen was wanneer men binnen een bepaalde hoek naar het scherm keek.
Twee Taiwanese onderzoekers hebben echter een LCD-scherm ontworpen welke ervoor moet zorgen dat de beeldkwaliteit beter moet worden, ondanks de kijkhoek. Het prototype bevat een kleine camera die zich naast het scherm bevindt waarmee het hoofd van de gebruiker gevolgd wordt. Aan de hand van de metingen passen de vloeibare kristallen in het scherm zich aan om zo ervoor te kunnen zorgen dat de beste beeldkwaliteit verzorgd zal worden.
De volgende stap in deze ontwikkeling is ervoor zorgen dat een infraroodsensor de bewegingen van de ogen kan volgen. Op deze manier is het namelijk mogelijk om deze techniek ook in te kunnen bouwen in kleine mobiele apparaten.
Het enige nadeel dat dit systeem heeft is dat het enkel werkt met één persoon. Het kan dus niet toegepast worden op een HDTV waar meer dan één enkele persoon naar zit te kijken. Waar dit wel een voordeel voor kan zijn is voor de ziekenhuizen welke de röntgenfoto’s digitaal bekijken, hierdoor kunnen zij altijd goed naar het scherm kijken, onafhankelijk van de hoek waarvan zij naar het scherm kijken.