2min

Tags in dit artikel

, , ,

Samsung heeft in haar bedrijfsshowroom een verbeterde versie van haar brandstofcel voor laptops getoond. De nieuwe versie is een stuk kleiner dan zijn voorganger, maar biedt dezelfde levensduur.

Een aantal bedrijven waaronder Toshiba en Samsung werken sinds enige tijd aan een nieuwe manier om laptops van de nodige stroom te voorzien. Momenteel gebruiken vrijwel alle laptops een lithium-ion batterij, maar ten opzichte van brandstofcellen bieden deze batterijen een veel langere levensduur.

De eerste resultaten van Samsung en Toshiba zijn veelbelovend, zo toonde Samsung in december 2006 een versie van haar Direct Methanol Fuel Cell (DMFC), die in staat is om een Q35 ultra-portable laptop een maand lang voor acht uur per dag van stroom ten voorzien. De totale energieopslag van dit model bedraagt 1.200Wh, maar de omvang van de batterij is nogal fors.

Het oude DFMC model
Het nieuwe DFMC model (© AVING)

Samsung is de afgelopen maanden dan ook druk bezig geweest met het verbeteren van haar DFMC en het nieuwste model is dan ook een stuk kleiner, terwijl het dezelfde opslagcapaciteit biedt als zijn voorganger. Het apparaat is echter nog wel redelijk fors ten opzichte van de huidige lithium-ion batterijen, maar de ontwikkeling gaat met grote stappen en volgens Samsung kunnen de eerste modellen binnen twee tot drie jaar op de markt verschijnen.

"Hoewel we nog een aantal problemen rond het kleiner en steviger maken van de batterij moeten oplossen, denk ik dat we een enorme stap hebben gemaakt in de richting van het commercieel geschikt maken van DFMC. Binnen twee tot drie jaar zullen brandstofcellen zoals deze voor laptops veel gebruikt worden. Volgens de vooruitzichten kunnen we een stabiele markt met lage prijzen verwachten", aldus Dr. Hyuk Change van Samsung.